Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Nassolj bűntudat nélkül! Nassolj egészségesebben! Nassolj bűntudat nélkül! Nassolj egészségesebben!

6 érdekesség a chia magról

2020. 12. 17. 11:04:27
6 érdekesség a chia magról
Mexikó középső, déli részén őshonos chia magot már az aztékok is fogyasztották. Több régészeti lelet is alátámasztja, hogy Kolombusz előtti időkben is termesztették, az aztékzsálya magja. Manapság már kapható őrölt és egész formában is. Számos módon felhasználható: készíthetünk belőle úgy nevezett over night (~ éjszakán át áztatott/ pihentetett) pudingot, tehetjük turmixokba, pékáruk tésztájába, joghurtokba, granolákhoz is adhatjuk, de készítenek belőle növényi tejet/italt is. Különlegessége, hogy áztatása során képes tömegének tizenkétszeresét felszívni, gél állagot képezve (hidrofil). Fontos, hogy akik mustármagra és szezámmagra allergiásak, kiemelt óvatossággal fogyasszák, hiszen keresztallergiára lehet esély.

6 érdekesség a chia magról!

1. Rostban bővelkedik

Előnye, egyben lehet hátránya is! Rostban gazdag alapanyag a chia mag, s itt is igaz a mondás, miszerint a jóból is megárthat a sok! A túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákhoz vezethet. Haspuffadást, hasmenést okozhat.- hívta fel rá a figyelmet a NÉBIH. Napi ajánlott mennyiségét 15 grammban határozták meg. 

chia_mag_pexel

2. Csak csomagolva, kimérve soha!

A chia mag Európában új élelmiszernek minősül, ezért forgalomba hozatala szigorú elvárásoknak kell megfeleljen. Ezeket a szabályokat az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (rövidítve: EFSA)  hozta meg, ilyen például, hogy önmagában aztékzsálya magot (chia magot) értékesíteni kizárólag előre csomagolt formában szabad, kimérős termékként nem árusítható! 

chia_mag_dietaoazis

3. Chia mag, a hidrofil!

A chia mag tömegének tizenkétszeresére képes duzzadni. Ezért érdemes fogyasztása után a folyadékbevitelre fokozottan figyelni. Hiszen a gyomorba jutva még tovább duzzadhat, mellyel hosszabban biztosíthat teltségérzetet. 

4. Fehérjében gazdag alapanyag

Elmondható, hogy 16.5 gramm fehérje van / 100 gramm chia magban. Fehérjékről és fehérjebevitelről bővebben itt olvashatsz

5. Hallottál már a chia-pet-ről?

Amerikában 1982 óta lehet kapni olyan terrakotta, állat formájú edényeket, melyekből chia hajt ki. Az itthoni fűfejhez tudnám leginkább hasonlítani. *

6. Omega 3-, és Omega 6 zsírsavakat tartalmaz

Tudni kell, hogy az Omega 3 és az Omega 6 zsírsavak szervezetbe bevitt, ideális aránya 1:3 és 1:5 lenne. Azonban manapság az étkezési szokásaink túlnyomórészt inkább Omega 6 zsírsavat tartalmaznak. Ez azért baj, mert a túlzott Omega 6 bevitele felerősítheti a gyulladásos folyamatokat. Ha viszont megfelelő arányban vannak jelen a szervezetünkben ezek az esszenciális zsírsavak, akkor igazoltan pozitív hatást gyakorolnak a szív-, és érrendszer megfelelő működésére, gyulladásos folyamatok redukálásában is. A chia magban mind a kettő megtalálható, azonban fontos, hogy ezeket ideális arányban tartalmazza. *

 

Tartalomhoz tartozó címkék: chia mag magvak
Árukereső.hu Árukereső.hu