Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Nassolj bűntudat nélkül! Nassolj egészségesebben! Nassolj bűntudat nélkül! Nassolj egészségesebben!

Érdekességek a kollagénről

Érdekességek a kollagénről

Ma már egyre több termékbe kerül kollagén, legyen szó élelmiszerről, táplálék-kiegészítőről vagy éppen kozmetikai termékekről. Ráadásul ma már vegán kollagén is kapható!

De mi is az a kollagén? Mire jó? Mit lehet tudni róla?

1)      Mi az a kollagén?

A kollagén elnevezés a görög kolla szóból származik, jelentése ragasztó, a –gen utótag pedig termelést jelenti. Aminosavakból áll, 2011-től kezdve 28 különböző kollagén típust azonosítottak a szakemberek. Az emberi szervezet kollagénjei közel 90%-a az I.-es típusú kollagén csoportba sorolható.

                aminosavak: a fehérjék alkotóelemei, számos, szerveztünkben végbemenő folyamathoz szükségesek, elengedhetetlen jelenlétük

2)      Mire jó?

  • Hatással van a bőrünk rugalmasságára, hajunk és körmeink ép szerkezetére
  • Elengedhetetlen az inak, a porcok, az ínszalagok, az izmok megfelelő működéséhez
  • Jótékony hatással van az emésztésünkre
  • Segíti a szív megfelelő működését
  • Támogatja a szem épségét

3)      Mely tényezők csökkenthetik a kollagén mennyiségét szervezetünkben?

A dohányzás, túlzott szacharóz fogyasztás (étkezési cukor, nádcukor, juharcukor), az erős UV-sugárzás és az alkoholfogyasztás mind csökkentik a kollagén mennyiségét.

Illetve rajtunk kívül álló +1 ok: korosodás. Ahogy öregszünk, úgy csökken szerveztünk kollagén állománya, a 20-as éveink közepétől folyamatosan csökken.

Photo by Charlotte May from Pexels

4)      Szerepe a kozmetikai sebészetben

A kollagént széles körben alkalmazzák a kozmetikai sebészetben is, égési sérülések okozta csont rekonstrukciójánál, fogászati kezelések során is.

5)      Szerepe a sebgyógyulásban

Mivel a kollagén a bőrszövetünk egyik szerves eleme, így a sebgyógyulás minden szakaszában hasznosnak bizonyul.

6)      Kollagén a szépségiparban

A kollagén egy nagy molekula, mely nem képes a bőrünkre kenve felszívódni. Ha a bőrünk ép, sértetlen, akkor alapvetően be is kell, hogy töltse védelmi funkcióját és a káros anyagok mellett, értelemszerűen a jókat sem „engedheti be”. Akkor vajon mit lehet tenni? Számos olyan anyag van, melyek serkentik a kollagén termelést, érdemes ezen összetevőket keresni a kencékben. Ilyen például a C-vitamin, vagy éppen a retinol, illetve a peptidek.

Ilyen például az LPSM skincare Liposoma Q10 Anti-aging serum 30 ml-es kiszerelésben, mely összetevői közé retinol is került, ezzel támogatva a bőr üdeségét és fiatalosabb megjelenését. Képre kattintva elérhető a termék adatlapja!

Ha pedig szívesen eszed, mint kened a kollagén termelést elősegítő termékeket, akkor látogass el Szépítő Nass kategóriánk termékeihez is, melyek ide kattintva érhetőek el! 

Felhasznált irodalom

http://real.mtak.hu/118284/1/2020.10.4.1%20-%20A%20kollag%C3%A9n%20szerepe%20%C3%A9s%20hat%C3%A1sa%20az%20emberi%20szervezetre.pdf

https://en.wikipedia.org/wiki/Collagen

Tartalomhoz tartozó címkék: kollagén
Árukereső.hu Árukereső.hu