Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Nassolj bűntudat nélkül! Nassolj egészségesebben! Nassolj bűntudat nélkül! Nassolj egészségesebben!

Ha gluténérzékeny gyerekkel utazunk…

Zsuzsi
2021. 08. 06. 07:44:49
Ha gluténérzékeny gyerekkel utazunk…

Kezünkben a diagnózis, hogy a gyermekünk cöliákiás. A legtöbben kétségbeesünk, jobb esetben egy röpke pillanatra, rosszabb hangulatban akár napokra is. Aztán még a legpozitívabb szülők is lekeserednek időről-időre, a gyermekről nem is beszélve. Mit fog enni a gyermekem? Hogy tanulom meg, úgy elkészíteni az ételeket, hogy a keresztszennyezettség veszélye minimális legyen a konyhában? Mennyire tegyem messze a „gluténmentes vágódeszkát, fakanalat”, a „gluténostól eszközöktől”? Mi lesz az óvodában? És az iskolában? Hogy fog táborozni ez a gyerek? És a kérdések, egy végtelen mélységűnek tűnő zsákból csak jönnek és jönnek.

Gluténérzékenység tünetei

Ma, Magyarországon a lakosság legalább 1%-át érinti a gluténérzékenység (cöliákia), továbbá, óvatos becslések szerint további 7-12%-ot, az úgy nevezett nem-cöliákiás glutén szenzitivitás (rövidítve: NCGS).

A gluténérzékenység egy autoimmun betegség, melynek legtöbbször jelentkező tünetei a hasi fájdalmak, puffadás, súlyvesztés vagy éppen afták megjelenése a szájban. A szervezet jelzéseit figyelmen kívül hagyó betegnél, számos más következménye is lehet a kezeletlen cöliákiának. Ilyen például az izomfájdalmak, pajzsmirigy gondok, vashiány, sűrűn jelentkező fejfájás és a nőknél a menstruációs zavarok is.  

Mit jelent a nem-cöliákis glutén szenzitivitás (NCGS)?

A gluténérzékenységgel ellentétben, ez nem egy autoimmun betegség. Jellemzően a felnőtt lakosság körében alakul ki, az orvostudomány jelenleg is kutatja kiváltó okait. Jelenleg úgy gondolják, kialakulásában szerepet játszhat az IBS-t (irritábilis bélszindróma) kiváltó egyes tényezők, vagy akár egy hosszabb távú, antibiotikumos kezelés is. Lényeges különbség továbbá, hogy egy fennálló NCGS esetén a glutént tartalmazó étel után szinte azonnal jelentkeznek hasi panaszok.

Ha felmerül, akár a gluténérzékenység, akár a nem-cöliákis glutén szenzitivitás gyanúja, mindenképpen szakszerű, orvosi segítséget kell kérni, ezen betegségek megállapításához, illetve kizárásához. Nagyon fontos, hogy a cöliákia vizsgálat előtt nem szabad gluténmentes diétát tartani, mert a szervezetben lecsökken a gluténra termelt ellenanyag, s ezáltal fennáll a veszélye az álnegatív teszteredménynek.

A búzaallergia egyenlő a gluténérzékenységgel?

Korántsem! A búzaallergia esetén a szervezet nem képes feldolgozni egyes búzafehérjéket (amiláz, tripszin, gliadin), s ezekre reagálva hasi panaszokat okozhat. Néhány hónap búzamentes (nem gluténmentes!) étrend után, általában, ismét fogyaszthatóvá válnak a búzát tartalmazó ételek kisebb mennyiségben.

Mivel készüljünk gluténérzékeny gyermekünknek, szerettünknek, ha hosszabb útra indulunk?

Fantasztikus dolog, hogy ma már egyre több vendéglátó egység menüjén, boltok polcain található gluténra érzékeny emberek számára is étel. Azonban van, hogy úgy adódik, utazás közben nem találunk megfelelő éttermet, boltot, ahol kapható lenne bármi, ami egy hosszú útra ideális NASSS a gyermekünknek, családunknak.

Ezért most mutatunk néhány olyan terméket, melyekből egy kevés időráfordítással rendkívül finom gluténmentes desszertet tudunk készíteni, vagy éppen még konyhatündérré sem szükséges válnunk, mert csak a hátizsákba kell tennünk.

Paleolit Éléskamra omlós piskóta lisztkeverék 125 gramm

Édesítőszer nélkül gyártott, alacsony zsír-, és szénhidráttartalmú piskótalap, magas rosttartalommal. Akár tojásmentes piskóta is készíthető belőle. A termék és elkészítési útmutató a képre kattintva elérhető!

paleolit-eleskamra-omlos-piskota

Szafi Reform csokoládés muffin lisztkeverék 280 gramm

Glutén-, tej-, és tojásmentes finomság. Egy csomagból 16 darab muffin készíthető. Korábban született, termékismertető, és elkészítési útmutató cikkünk ide kattintva érhető el a termék kapcsán.

szafi-reform-etcsokolades-muffin

Rice Up termékek 

Glutén-, tojás-, és sok esetben vegán ropogtatni valók, melyek ráadásul még rostban is gazdagok! 

rice-up-termekek-nasssponthu

Glulu's termékek

Glulu's minden terméke glutén-, és laktózmentes, azonban előfordul kínálatukban tejfehérje-, tojás- és teljesen allergénmentesek is. 

Gullon Chip Choco gluténmentes és cukormentes keksz 130 gramm

Kiváló élelmi rostforrás, hozzáadott cukrot sem tartalmaz! Egy doboz nagyjából 12-13 darab kekszet tartalmaz. 

Felhasznált irodalom

https://www.allergiakozpont.hu/glutenerzekenyseg#glutenerzekenyseg-vizsgalat

https://semmelweis.hu/hirek/2018/10/11/tobb-szazezer-embert-erinthet-de-sok-meg-a-kerdes-a-nem-coliakias-glutenerzekenyseg-korul/

 

Árukereső.hu Árukereső.hu