Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Nassolj bűntudat nélkül! Nassolj egészségesebben! Nassolj bűntudat nélkül! Nassolj egészségesebben!

Mi fán terem a karob?

2021. 01. 27. 16:37:42
Mi fán terem a karob?

Az örökzöld szentjánoskenyérfa termése, mely növény a Közel-Keleten és a mediterrán térségben őshonos. Nagyjából 50 különböző fajta ismert világszerte. Akár 15 méter magasra is megnőhet, lombkoronája igen széles. -7°C-ig bírja a hideget. A szentjánoskenyérfa nagyjából 4-5 évvel az ültetés után képes –elsőnek- termést hozni, de 20-25 évbe telik, míg a terméshozam stabilizálódik. A betakarítás során az érett hüvelyeket leszedik, majd szárítják őket, végül kiemelik a magokat a héjból. *

szentjánoskenyérfa-diéta-oázis

Mi sem bizonyítja jobban a karob iránti kereslet növekedését, mintsem, hogy 2018-ban 111 millió dollár bevételt termelt összesen a karob-piac. Szintén 2018-as adat alapján a fő karobot fogyasztó ország Portugália volt (38.000 tonna).*

A karobpor kiváló kakaópor alternatíva

Íze jellegzetes, kissé édes. Sok országban (például Törökország, Málta, Portugália, Spanyolország és Szicília) fogyasztják likőrként és szirupként is. Alacsony zsírtartalmú alapanyag, viszont szénhidráttartalma magasabb, mint a kakaóporé. Ugyanakkor előnye a kakaóporral szemben, hogy nem tartalmaz teobromint.

S hogy mi az a teobromin?

A teobromin a kakaó növény keserű alkaloidja (- természetes módon előforduló szerves vegyület). Megtalálható például a kóla dióban is. Hasonló élénkítő/stimuláló, de kisebb hatással bír az emberi szervezetre. A teobromin felfedezése Aleksandr Voskresensky orosz vegyész nevéhez fűződik.*

A karobpor nátriummentes

Azoknak, akiknek alacsony nátriumtartalmú étrendet kell követniük, bátran beilleszthetik étkezéseikbe, ugyanis a karobpor nem tartalmaz nátriumot.

Kiemelkedő a kalciumtartalma

Általánosságban elmondható, hogy 100 gramm karobporban 833 mg kalcium található*. Kálciumra szüksége van a szervezetünknek például

  • az idegrendszer megfelelő működéséhez
  • a csontok egészséges felépítéséhez

 Karobpor kontra allergia

A karobport alacsony kockázatú/biztonságos élelmiszerként hagyta jóvá az FDA (Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal), s az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) is több kutatást végzett a szentjánoskenyérfa termésével kapcsolatban. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a mogyoróra és diófélékre allergiás emberkénél okozhat a karob fogyasztása allergiás reakciókat. Egy spanyol tanulmányban leírtak alapján asztma, bőrkiütések jelentkeztek az allergiás egyéneknél.

karob-diéta-oázis 

Tartalomhoz tartozó címkék: karob
Árukereső.hu Árukereső.hu