Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Nassolj bűntudat nélkül! Nassolj egészségesebben! Nassolj bűntudat nélkül! Nassolj egészségesebben!

Milyen édesítőszert válasszak?

Zsuzsi
2020. 10. 23. 08:40:16
Milyen édesítőszert válasszak?

Hogy pontosan milyen édesítőszert válassz, megmondani nem fogom és nem is szeretném, viszont az összefoglaló elolvasása után egész biztosan könnyebben fogsz tudni dönteni, ha édesítőszerek választásáról lesz szó.

pixabay-sugar

 Három édesítőszer fajtáról beszélhetünk:

  • vannak mesterséges-, és 
  • természetes édesítőszerek, valamint akadnak olyanok a piacon, amelyek 
  • e kettőnek a keverékéből áll össze. 

Természetes édesítőszerek

Eritrit - E968

Az eritritet John Stenhous (1809. október 21. - 1880. december 31.) skót kémikusnak köszönhetjük, 1848-ban fedezte fel az édesítőszert erjesztett gyümölcsökben. Japánban kezdték el legelsőnek a használatát (1990), majd követte őket az USA (1997) és végül az EU is engedélyezte (2003) forgalomba hozatalát. 

Az eritrit egy cukoralkohol, számos zöldségben és gyümölcsben (például körte, dinnye, szőlő), valamint számos erjesztéssel készült ételben/italban (például sajt, bors) megtalálható. Ha az édesítőerejét nézzük, akkor a kristálycukorhoz képest 60-80%-ban édes, valamint nagyon fontos, hogy 160°C-os hőhatás felett elveszti édesítőerejét. Van egy enyhén hűs mellékíze, cukoralkohol lévén pedig nem képes karamellizálódni.

Általában nem puffasztja a felhasználóját, ugyanis már a vékonybélben felszívódik. Fontos megjegyezni, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű fogyasztása hashajtó hatású lehet, pontosan ebből az okból kifolyólag nem engedélyezett a gyártók számára, az üdítőitalokba való használata! Az inzulintermelésre nincs hatással, így glikémiás indexe szinte 0. Candida diétát folytatók étrendjébe is beilleszthető, mivel gombaellenes hatása is ismert. Az eritrit kalória-, és szénhidráttartalma nulla. 

Kép forrása: pixabay.com (congerdesign)

Nyírfacukor vagyis xilit - E967

Már az elején érdemes tisztázni, hogy a nyírfacukor elnevezés valójában egy fantázianév, sokan gondolhatják, hogy nyírfából vonják ki ezt a cukoralkoholt, de ez nem teljesen igaz, ugyanis kukoricarostból állítják elő. 

S hogy mi is az a kukoricarost?

Ez bizony a kukorica maghéját és az aleuronhoz -ami egy bizonyos fehérjét jelent a növénytanban- tapadt keményítőt jelenti. *

Nagyjából 7-12-es glikémiás indexe van, ez az édesítőszer is beilleszthető cukorbetegek étrendjébe. Ahogy az eritrit, úgy a xilit is előfordul zöldségekben, gyümölcsökben is. A xilit ipari méretű gyártása jelenleg xilózból történik, s maga a gyártási folyamat nagy óvatosságot és tapasztalatot igényel a gyártótól. A gyártási folyamatról, és annak vegyészeti/kémiai hátteréről itt bővebben is olvashatsz.

A NIH (National Library of Medicine) oldalán az olvasható, hogy a xilitnek bizonyítottan antibakteriális hatása van és a fogak védelmében jelentős szerepet játszhat. A xilitnek köszönhetően nem tudnak beindulni az erjedési folyamatok a szájüregben, így savasodási folyamat sem megy végbe, tehát a fogszuvasodás kockázata csökkenthető. A Torku Egyetem kutatói már 1970-ben vizsgálni kezdték a xilit fogyasztásának a fogak egészségére gyakorolt pozitív hatásait. 

1983-ban a JECFA (Élelmiszer-adalékanyagok szakértői bizottsága) a xilitből ajánlott, napi fogyasztási mennyiséget „nem meghatározott” csoportba listázta. Tehát nem adtak ki rá mennyiségi korlátozást, fogyasztását teljes mértékben biztonságosnak ítélték meg. Azonban a túlzott xilit fogyasztása hasmenést okozhat, bár a kutatások azt bizonyították, hogy a magasabb bevitelhez is képes hozzászokni a szervezet, így idővel nem okozhat problémát. Kutyáknak xilitet adni tilos! Kisebb mennyiségben májkárosodást, nagyobb mennyiségben pedig hipoglikémiát - kórosan alacsony vércukorszint- okozhat nálunk, melybe bele is halhatnak. Szénhidrát számolás szempontjából a felhasznált adag 60%-ra számolunk szénhidrátot. 1:1 arányban olyan édes mint a kristálycukor.

Kép forrása: pixabay.com (congerdesign)

Sztevia (Stevia rebaudiana), kevésbé ismert nevén jázminpakóca - E 960

Dél-Amerikában őshonos növény, 240 féle stevia létezik, azonban ezek közül, összesen kettő fajtának édesek a levelei. Moisés Santiago Bertoni (1857. június 15. - 1929. szeptember 19.)1899-ben fedezte fel a Stevia rebaudiana növényt 1884-ben Dél-Amerikába emigrált. Őt megelőzően természetesen az őshonos indiánok már évszázadokkal korábban ismerték és használták a növényt. Európába az 1800-as évek környékén kapott figyelmet, azonban a második világháborúban terjedt el, az akkor kialakult kristálycukorhiány miatt. Az itthoni éghajlat is lehetővé teszi termesztését, kedveli a napfényes helyet, télre viszont nem hagyható a szabadban, fagymentes helyre kell menekíteni. 

stevia_jázminpakóca

Kép forrása: pixabay.com (Jan Haerer)

Harmincszor édesebb a kristálycukornál, sokak számolnak be mellékízről. A stevia elterjedt édesítőszer Japánban és Dél-Amerikában. Azonban használatának engedélyezése kalandos utat járt be, hiszen az Egyesült Államok 1990-ben betiltotta élelmiszeradalékként történő használatát, majd később ismét engedélyezte. Az Európa Unió -kivétel Franciaország- Honkong és Szingapúr sokáig tiltotta felhasználását, végül az EU 2011 óta engedélyezte. Így születhettek meg a piacon, sokak számára már jól ismerhető négyszeres erejű édesítőszerek kínálata, melyek eritrit és stevia -és ha nem paleo változatról beszélünk, akkor szukralózzal kevert- keverékéből állnak. 

A vércukorszintre nincs ráhatása. Használja a gyógyszer-, és kozmetikai ipar is alapanyagként. 

Mesterséges édesítőszerek

Aszpartam - E951

Talán az egyik legmegosztóbb és egyben a legnépszerűbb mesterséges édesítőszer az aszpartam. 1970 óta alkalmazzák az élelmiszeriparban. Minden élelmiszerre, mely aszpartamot tartalmaz, a gyártó kötelező feltüntetni, hogy  „fenil-alanin forrást tartalmaz”. Ugyanis létezik egy igen ritka genetikai eredetű, anyagcserezavar, a fenilketonuria.

Mit lehet tudni a fenilketonuriáról?

A betegséggel együtt élőkből hiányzik az az enzim, mely felelős a fenil-alanin aminosav lebontásáért, s ennek okán, ha ez a szervezetükbe jut, idegrendszeri károsodáshoz vezethet. Érdekesség, hogy hazánkban nagyjából évente tíz gyermek születik ezzel a betegséggel, s 1975 óta minden újszülöttet tesztelnek kötelezően. Országonként eltér a betegséggel született gyermekek száma. Egy életen át tartó, szigorú vegán étrendet folytatnak, étkezésiek során kerülniük kell a magasabb fehérjetartalmú gabonaféléket és hüvelyeseket is . Bővebben a betegségről itt lehet tájékozódni. 

Mivel nagyon sok támadás éri az aszpartamot, az egyik legvizsgáltabb édesítőszer!

Az EFSA (European Food Safety Authority) számtalanszor vizsgálta és rendre cáfolta az aszpartam rossz hírét. * A megengedett, napi fogyasztható mennyiség 40 mg testtömeg-kilogrammonként. Továbbá meghatározásra került az is, hogy mely élelmiszerekben használható fel. Kétszázszor édesebb a kristálycukornál, viszont hő hatására veszít erejéből, így sütésre-főzésre nem igen alkalmas édesítőszer. 

Szacharin - E954

1878-ban, Constantin Falberg által előállított édesítőszer. Energiamentes, édesítőereje nagyjából 350 szerese a kristálycukorénál. Általában más édesítőszerekkel keverve használja az élelmiszeripar. Vannak akik kissé fémes mellékízről számolnak be fogyasztása során. Falberg 1886-ban kezdte el árulni édesítőszerét New York-ban, ami Harvey Washington Wiley vegyés és cukorszakértő figyelmét is felkeltette. Wiley nem rajongott úgy az édesítőszer felbukkanásáért, mint az orvosok és úgy általában a lakosság, ezért egy nyilvános vitában szembe szállt Constantinnal. Az akkor elnöki pozícióban lévő, s egyben cukorbeteg Roosevelt elnök, talán nem meglepő módon a szacharin mellett tette le a voksát. Így el is dőlt a szintetizált édesítőszer sorsa!

1910-ben Roosevelt elnök elrendelte a szacharin alapos bevizsgálását, az általa létrehozott vizsgáló bizottság azonban nem engedte a feldolgozott élelmiszerekben az édesítő használatát. Ismételt fénykorát az I. világháború okozta kristálycukorhiány hozta el.

Az FDA 2001-ben teljesen biztonságosnak ítélte.Ajánlott napi mennyiség 5 mg testtömeg-kilogrammonként. A bélből gyorsan felszívódik, de a szervezetünk nem képes lebontani. Nagyjából 48 órán belül vizelettel ürül

roosevelet-elnök-pixabay

Forrás: pixabay.com (PublicDomainPictures). a képen Roosevelt elnök szoba látható

Ciklamátok - E 952

Fehér színű, kristályos por, amely 35-ször édesebb a kristálycukornál. Vízben jól oldódik. Energia-, és mellékízmentes édesítőszer. Jól keverhető más édesítőszerekkel és a hőhatást jól bírja, tehát sütésre és főzésre alkalmas. Igen nagy része felszívódik már a bélben, vizelettel távozik a szervezetből. A gyógyszer-, és a kozmetikai ipar is használja. Az EU a napi ajánlott, fogyasztható mennyiség plafonját 7 mg-ban határozta meg testtömeg-kilogrammonként. 

Szukralóz - E 955

600-szor édesebb a kristálycukornál, hőálló, így sütésre és főzésre teljesen alkalmas. Nincs mellékíze és emésztés nélkül halad át az emberi szervezeten keresztül, energiamentes. Napi, ajánlott mennyisége 15 mg per testtömeg-kilogrammonként lett meghatározva. Teljesen veszélytelennek számít. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: édesítőszer
Árukereső.hu Árukereső.hu