Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Nassolj bűntudat nélkül! Nassolj egészségesebben! Nassolj bűntudat nélkül! Nassolj egészségesebben!

Minden, amit a tápiókáról tudni érdemes

Diéta Oázis
2021. 02. 08. 10:33:44

A növényről

A tápióka (vagy más nevein: manióka és kasszáva) egy fás bokor, mely Dél-Amerikában őshonos. Örökzöld, mely ugyan fás cserje, de akár 3 méter magasra is megnőhet. Kiváló a tűrőképessége, szinte minden körülmény között megmarad, bár kétségtelen, hogy a számára ideális (24°C-os hőmérséklet, 70%-os páratartalom és nagyjából, éves 1500 mm—es csapadék) állapotok mellett több termést hozhat. A növény gyökérgumója kerül feldolgozásra, mely nyersen  mérgező az emberi szervezet számára.

manióka_diéta-oázis

Maniókatermelő országok közé sorolható Brazília, Nigéria, Thaiföld, India, Kongói Demokratikus Köztársaság, Kína

Konzo

A konzo egy olyan bénulást okozó betegség, melyet először Giovanni Trolli jegyzett le 1938-ban a Kongói Demokratikus Köztársaságban látottak, lejegyzett tünet együttesek alapján. A konzo az éhínségtől sújtott afrikai országok lakosságát érinti, mely a rosszul feldolgozott (egyes fajtájú) manióka fogyasztására vezethető vissza. A nyers gumóban találhatók a cianogén glikozidok. A manióka helyes feldolgozása (szárítás, áztatás, forralás és fermentálás folyamata) során a hidrogén-cianid már nem jelent problémát a fogyasztó számára. Sok esetben sajnos a 4-5 napos áztatás helyett a helyi lakosság csupán 1-2 napig pihenteti a maniókákat vízben, így mérgező maradhat a növény.

Összességében a konzo betegség terjedése nagyon összetett folyamat. A manióka szívós növény lévén és gyors terjedése mellett olyan területeken is megjelent, mely helyeken a lakosság alapvetően nem fogyasztotta a korábbi időszakokban, így nem ismerik a helyes feldolgozási folyamatot. Azonban a folyamatos katonai összetűzések (→ kevesebb élelmiszer) és az éghajlat változása (aszály –egyre kevesebb csapadék → koncentráltabb hidrogén-cianid a gyökérben) sajnos mind hozzájárulnak a betegség terjedéséhez.

A tápióka felhasználása               

Felhasználása széleskörű. Európában leginkább tápióka keményítő (sűrítőanyag) és tápióka gyöngy (például tápióka puding alapja is lehet, de vannak akik levesbe is teszik)  formájában elterjedt, azonban mivel a világ minden táján elterjedt növényről van szó, így számos más módon is előfordul a háztartásokban, mint például

  •         alkoholos ital
  •         manióka tészta
  •          édes gyökerével a burgonyát helyettesítik
  •          Brazíliában elterjedt fűszerként is
  •          tápióka lisztet is készítenek belőle, mely egyes országokban lepénykenyerek és sütemények alapját adja
  •          Kína felhasználja bioüzemanyag előállításához.
  •          A növényből kivont gyantából sikeresen állítanak elő biológiailag lebomló műanyag tasakokat is.
  •          A manióka kiemelt helyet foglal el a takarmányok között is. A szüretelt manióka szárítása után kiváló tápláléka a kérődzőknek.

tápióka_puding_diéta_oázis

 

      Alacsony a fehérjetartalma és sajnos különösebb ásványi anyag-, és vitamintartalommal sem büszkélkedhet, viszont szénhidráttartalma magas. Mivel szinte mindenhol megterem és energiát is szolgáltat, ezért a történelem során többször segítette (és segíti a mai napig!) az emberek életben maradását az éhínséges időszakokban. Alapvetően egy gluténmentes alapanyagról van szó, de a keresztszennyezettségre mindenképpen figyelni kell a gluténra érzékenyek esetében. 

 

Felhasznált irodalom: itt, itt, itt és itt. A képekért (kattinthatóak) köszönet a pixabay.com fotósainak.

 

 

               

Tartalomhoz tartozó címkék: tápióka
Árukereső.hu Árukereső.hu