Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Nassolj bűntudat nélkül! Nassolj egészségesebben! Nassolj bűntudat nélkül! Nassolj egészségesebben!

Mit kell rólad tudni, poliol?

Zsuzsi
2021. 07. 08. 00:00:00
Mit kell rólad tudni, poliol?

Azok, akik inzulinrezisztenciával, cukorbetegséggel élnek vagy egy egészségesebb, tudatosabb életmód mellett döntöttek sokszor találkozhatnak a termékek tápanyagértékeit tartalmazó táblázatban a poliolok elnevezéssel. A Magyar Élelmiszerkönyv külön szabályozza, hogy a poliolok mennyiségét a szénhidrátok alatt kötelező feltüntetni, így sokszor riadalmat okoz azok számára, akiknek fontos az étkezések során a szénhidrát számolása.

Mi is az a poliol?

A poliol szóval találkozhatunk a polimer kémia és az élelmiszertudomány területén is, ebben a cikkben az utóbbi kapcsán foglalkozunk bővebben vele. Lentebb pedig sorra vesszük a főbb cukoralkoholokat és azok tulajdonságait.

Másik nevén cukoralkoholként ismert. Színtelen, kristályos vegyületekről van szó, melyek vízben jól oldódnak, azonban alkoholban nem igazán. Számos cukoralkohol megtalálható a természetben, növényekben. Ilyen például a szorbit.  

Nagyon leegyszerűsítve, a poliolok a cukrok redukciójuk (- oxigén elvonása egy adott anyagból) során létrejövő alkoholok, s ennek a redukciós folyamatnak köszönhetően merőben más tulajdonságokkal bírnak a cukoralkoholok, a már sokunk számára régóta megszokott cukorhoz képest.

·        inzulinra nincs szükség vagy kevesebbre a lebontásukhoz, így a napi szénhidrátkeretbe ennek fényében szükséges beleszámolni

·        alacsonyabb energiatartalommal bírnak

·        bizonyítottan megelőzi a fogszuvasodást – sok esetben kerül xilit a rágókba - mostanság már fogkrémekbe is- , hiszen a cukoralkoholokból a szánkban lévő baktériumok nem képesek savas közeget előállítani!

Akadnak olyan cukoralkohol, melyek szánkba érve, hűsítő érzést adnak, ilyen például  szorbit, az eritrit vagy éppen a xilit is.

Viszont igen nagy hátrányuk, hogy sokaknál haspuffadást, hasmenést és egyéb hasi panaszokat okozhatnak! Valamint sokak szívfájdalma, hogy nem képesek karamellizálódni.

Szorbit – glucit – E 420

Édes ízű cukoralkohol, mely legnagyobb mértékben a burgonyában fordul elő, de megtalálható például a banánban, almában és a szilvában is. Nagyjából 50-55%-ban olyan édes, mint a kristálycukor, szervezetünknek lebontásához nincs szüksége inzulinra. Általában orvosságokban (szirupok) és rágógumikban használják. Veszélytelen alapanyag, de túlzott fogyasztása hasmenést okozhat.

Az élelmiszeripar az édesítés mellett, emulgálószerként és nedvességnövelő anyagként is használja. Gyermekeknek egy éves kor alatt és fruktóz felszívódási zavarral élő embereknek nem ajánlott a fogyasztása! Kimutatták, hogy a kezeletlen cöliákiával élő emberek vékonybél károsodása miatt gyakran szorbit felszívódási zavar jelentkezik náluk.

Mi az az emulgálószer?

·        az emulgálószerek segítik azoknak az anyagoknak az egymással való elvegyítését, mint például a víz és olaj

Azonban érdemes figyelni a szorbit kapcsán, ugyanis a szorbitszirup (E 420ii) már nem fogyasztható szénhidrátdiétában.

Mannit – E 421

A szervezetben lassan lebomló, vízben jól oldódó cukoralkoholra van szó. Az élelmiszeripar mellett a gyógyszeripar is felhasználja. Legelőször a virágos kőrisből sikerült izolálni. Veszélytelennek számít, azonban túlzott fogyasztása has puffadást, hasmenést okozhat. Napi, maximum megengedett mennyiség 160 mg /testsúlykg.

Fruktóz felszívódási zavarral élőknek kockázatot jelent a fogyasztása, mert lassítja a fruktóz felszívódását.

Fekete kőris - Pavlofox képe a Pixabay -en - képre kattintással elérhető

Isomalt – E 953

Széles körben használják cukorkák készítésénél, mert sokkal jobban ellenáll a kristályosodásnak, mint a szacharóz, vagyis a kristálycukor. Ebből kifolyólag a cukorszobrászat egyik alapvető alapanyaga. Lebontásához nincs szükség inzulinra. Kifejezetten hőálló. Az élelmiszeripar gyakran keveri a mesterséges édesítőszerrel, a szukralózzal. 1990 óta engedélyezett használata.

Ahogy a többi cukoralkoholnál, úgy az isomalt esetében is jelentkezhet has puffadás, hasmenés fogyasztása után.

Maltit – E 965

A maltit édessége a szacharóz (kristálycukor) 75-90%-a, vízben jól oldódóik. Szervezetünk a lebontása során nem termel inzulint, nem okoz fogszuvasodást. Felhasználja a gyógyszeripar is segédanyagként, illetve lágyítószerként is zselatin kapszulákban. Kozmetikumokban és dohánytermékekben is megtalálható. A boltok polcain elsősorban cukorkákban, rágógumikban, csokoládékban, pékárukban és fagylaltokban találkozhatunk vele az összetevők listájában. Veszélytelennek számít, azonban túlzott fogyasztása emésztési problémákhoz vezethet.

A maltit szirup fogyasztása (E 965ii) inzulintermelést eredményez, így ezzel az inzulinrezisztens és cukorbeteg embereknek számolniuk kell!

Xilit -  E 967

Természetes módon, kis mennyiségben előfordul például a szilvában és eperben is. Gyógyszerekben, étrend kiegészítőkben, cukrászdai termékekben, rágógumikban, fogkrémekben is előfordulhat. Szénhidrát-tartalmának 60%-át bele kell számolni az adott étkezésbe a cukorbeteg/inzulinrezisztens egyénnek. Vízben jól oldódik, hőhatással szemben ellenálló. Fogszuvasodás ellen hatékony. Mennyiségi korlátozás nélkül felhasználható az élelmiszerekben. Veszélytelennek számít, azonban ez is okozhat hasi panaszokat. Kutyáknak adni tilos, szervezetükbe jutásakor hatalmas mennyiségű inzulin szabadul fel, amely hipoglikémiához vezet esetükben.

Ha szívesen olvasnál még az édesítőszerekről, akkor ide kattintva elérheted korábbi cikkünket a témában.

A Hello Nasss! webáruházban számos hozzáadott cukormentes, gluténmentes és/vagy vegán édesség és nass közül válogathatsz! Nézz körül, keresd meg régi kedvenced vagy próbálj ki valami új, bűntudatmentes finomságot!

Photo by Olya Kobruseva from Pexels, a kép forrása elérhető a képre kattintással

Felhasznált irodalom:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mannithttps://en.wikipedia.org/wiki/Isomalt

https://en.wikipedia.org/wiki/Maltitolhttps://en.wikipedia.org/wiki/Xylitolhttps://doksi.net/hu/get.php?lid=28660

https://en.wikipedia.org/wiki/Sorbitolhttps://en.wikipedia.org/wiki/Sugar_alcohol

https://en.wikipedia.org/wiki/Polyolhttps://tudatosvasarlo.hu/eszam-lexikon/cukorhelyettesitok/

Borító képért köszönet: Henri Mathieu-Saint-Laurent fotója a Pexels oldaláról

Tartalomhoz tartozó címkék: édesítőszer
Árukereső.hu Árukereső.hu