Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Nassolj bűntudat nélkül! Nassolj egészségesebben! Nassolj bűntudat nélkül! Nassolj egészségesebben!

Szafi Reform fánk, a mentes NASSS 30 perc alatt

Zsuzsi
2021. 08. 13. 09:40:00
Szafi Reform fánk, a mentes NASSS 30 perc alatt

Ismét egy Szafi termék tesztelésére került sor, méghozzá a Reform termékcsalád fánk lisztkeverékére. Meglátásom szerint teljesen ideális a „hirtelen úgy NASSS-olnék valamit” probléma megoldására. A Reform termékcsalád fánk lisztkeverékei 90 és 270 grammos kiszerelésben kaphatóak, ez alkalommal a 90 grammos kiszerelést próbáltuk.

Mindenekelőtt: Te tudod mi a különbség a Free és Reform termékek között?

Először is nézzük meg, mely közös tulajdonságaik vannak:

mindegyik Szafi termék:

  • gluténmentes
  • tejmentes
  • szójamentes
  • hozzáadott cukormentes - természetesen előforduló cukrokat tartalmazhatnak!
  • kukoricamentes
  • rizsmentes
  • burgonyamentes

Továbbá egyikben sincs tojás, azonban a Reform termékek többségéhez az ajánlott recept előírja a tojás hozzáadását, így természetesen ez utóbbi már nem fogyasztható vegán életmódot folytatóknak.

Szafi Free termékek

Ezek a termékek lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaznak, nem szénhidrátcsökkentett termékek! Zsírszegény termékek egytől egyig, ami azt jelenti, hogy a késztermékben (a gyártó ajánlása alapján készítve) 100 grammban kevesebb, mint 3 gramm zsír lesz. Vegán termékekről beszélhetünk, az elkészítésükhöz sem szükséges tojás.

Szafi Reform termékek

Ezek a termékek szénhidrát-csökkentettek (vagyis a hagyományos termékekhez képest -30%-al kevesebb szénhidrátot tartalmaznak), természetesen a gyártó elkészítési javaslatát követve a késztermék is! Bár a Reform termékcsalád tagjai is alapvetően vegán termékek, elkészítésük során a legtöbbhez tojást szükséges adni.

Amit a termékről tudni érdemes

  • hozzáadott cukormentes, de eritritet tartalmaz, amely egy cukoralkohol/poliol
  • paleo
  • tejmentes
  • élesztőmentes
  • rostban gazdag
  • csökkentett energiatartalmú.

Ha szívesen tudnál meg többet a poliolokról, ide kattintva elolvashatod a témában, korábban íródott cikkünket!

Egy tasak lisztkeverékből (tehát a 90 grammosból) Szafi ígérete szerint 5, nagyobb méretű fánk készíthető el. Nekem, 8 centiméter átmérőjű szaggatót használva 7 darab sült ki.

Összetevői: vanília ízű édesítőszer (eritrit, természetes vanília aroma), bambuszrostliszt, útifűmaghéjliszt, sűrítő anyag (konjak gumi), térfogatnövelő szer (nátrium-hidrogén karbonát), savanyúságot szabályzó anyag (citromsav), só, bourbon vanília őrlemény.

Bambuszrostliszt

Gluténmentes liszt, magas élelmi rosttartalommal. Kitűnő állagjavító, süteményekhez/pékárukhoz adva puha bélzetet biztosít. Használható nyújtáshoz gyúrt tészták alá, illetve ételek sűrítéséhez is.

Útifűmaghéjliszt

Szintén magas rosttartalmú, az emésztésre jótékony hatással bíró vízoldékony rostkészítmény. Ugyancsak jó állagjavító hírében áll, mint a bambuszrost. Vízfelvevő képessége igen magas.

Konjak gumi – E 425i

Az Ázsiában őshonos ördögnyelv gyökeréből vonják ki, vízmegkötő képessége kiemelkedő. Megengedett, felhasználható mennyisége korlátozás alá esik, de veszélytelennek számít.

Nátrium-hidrogén karbonát

Mindannyiunk által jól ismert térfogatnövelő szer, ez a szódabikarbóna.

Tápanyagértékek a Szafi Reform fánk lisztkeverékre

 

Átlagos tápérték

100 gramm lisztkeverékben

Energia

446 kj / 111 kcal

Zsír

0,2 gramm

-          amelyből telített zsírsavak

0,2 gramm

Szénhidrát

40,6 gramm

-          amelyből cukrok

0,2 gramm

-          amelyből poliolok

40 gramm

Rost:

52,6 gramm

Fehérje:

0,3 gramm

Só:

0,6 gramm

 Elkészítése Szafi ajánlása alapján

1 csomag, 90 grammos Szafi Reform fánk lisztkeverék

  • 5 gramm kezeletlen héjú citromhéj
  • 1 db M-es méretű tojás
  • 3 db M-es méretű tojás fehérjéje
  • 20 gramm víz
  • Kókuszolaj a sütéshez

Én kókuszolaj helyett napraforgóolajat használtam a sütéshez.

Egy tálba öntöttem a lisztkeveréket, majd rászórtam a frissen reszelt citromhéjat. Egy másik tálba öntöttem a 20 gramm vizet, ráütöttem egy darab tojást. Majd a maradék hármat szétválasztottam és a fehérjéket szintén a tojásos-vízhez adtam. Alaposan elkevertem egy habverő segítségével.

Majd összekevertem a két tál tartalmát.

Szafi a csomagolás hátulján azt írta, hogy folyékony krém lesz a végeredmény, mely 25 perc pihentetés után válik nyújtható állagúvá. Elképzelhető, hogy valamit én rontottam el, de én akár azonnal nyújthattam volna. Ettől függetlenül, konyharuhával letakarva pihentettem az elkészítési útmutató szerint.

Az idő leteltével olajat melegítettem, s közben kiszaggattam a fánkokat. Arany barnára sütöttem mind a két oldalukat a meleg zsiradékban. Porrá őrölt, természetes édesítőszerrel, cukormentes lekvárral, és cukormentes mogyorókrémmel tálaltam.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a kész fánkokra

Teljes mennyiségre

Kalória

440 kcal

Fehérje

16 gramm

Szénhidrát

38 gramm

Zsír

30 gramm

A fánkok összesen nekem, 25 gramm zsiradékot vettek fel.

Nassolj bűntudat nélkül! Nassolj egészségesebben!

Tartalomhoz tartozó címkék: fánk Szafi termékteszt
Árukereső.hu Árukereső.hu